Kirkland Public Safety Building

Kirkland Justice Center

Kirkland, WA

In the true spirit of Reduce, Reuse, Recycle, the City of Kirkland converted a former Costco Home Warehouse store into the new, efficient and centrally located Public Safety Building, housing the police, jail and courthouse.

What was formerly the back of the building, lined with loading docks floating in a sea of asphalt, now serves as a welcoming entry plaza incorporating a rain garden. Rather than fill the steep ramps below the loading docks, the design maintains the surface several feet below the plaza grade to form the rain garden. Rainwater falling along the entry roof gutter is celebrated through a custom-designed series of downspouts and runnels made of salvaged steel beams, visibly demonstrating the water’s journey. Two cisterns positioned prominently at the police entrance collect rainwater for irrigation from the massive upper roof. Reclaimed blocks of concrete cut from the walls of the former tilt-up structure take on a new form as stacked seat walls.

This project inherently conveys a commitment to sustainability and showcases the potential for reuse through transforming an underutilized warehouse into a state-of-the-art, multifunctional municipal building.

Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building
"The future of the big box sure looks brighter. What a great approach to material reuse and low impact design, a very appropriate concept for this repurposed building." 2016 WASLA Merit Award jury comments
Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building
Kirkland Public Safety Building

Related Projects